Lluís Costa: “La història ens ha ensenyat que el fenomen del turisme ha propiciat diverses controvèrsies”
Lluís Costa i Bruno Ferrer han publicat “La destrucció del paradís?” (Editorial Papers amb accent). Es tracta d’un llibre que recull el debat que va generar l’arribada del turisme a Eivissa durant els anys 30. I ho fa principalment a través de la mirada del filòsof Walter Benjamin, que va escriure i teoritzar sobre els efectes que va tenir el turisme en el paisatge i la societat de l’illa.
El 1932, Walter Benjamin escrivia:
«Però ja hi ha edificis hotelers inacabats a Eivissa i Sant Antoni, en els quals es promet aigua corrent als estrangers. El temps fins a la seva finalització s’ha tornat preciós».
Aquestes reflexions són producte de les seves estades a l’illa l’any 1932 i l’any 1933. Quan va escriure aquestes paraules, el turisme es començava a desenvolupar a Eivissa només de manera tímida. El mateix any 1932 s’inauguraren nous i moderns hotels i les coses començaven a canviar a poc a poc. De tornada, l’any 1933, Sant Antoni se li va fer car i insuportable i va pensar a fugir d’aquella colònia de turistes estrangers. Sense teoritzar específicament sobre el turisme, Walter Benjamin va apuntar interessants reflexions sobre els viatges, sobre els mitjans de transport, sobre el turisme, sobre l’anivellament o aplanament de la Terra —que avui denominaríem «globalització»—.
Més enllà d’això, el llibre “La destrucció del paradís?” també inclou una anàlisi de la documentació conservada, així com de la premsa del moment, per fer una mirada més àmplia a les qüestions que van sorgir. En els annexos del llibre també s’inclouen escrits de la periodista Irene Polo.
Els autors
Lluís Costa és doctor en Història i Professor Titular de la Universitat de Girona. Les seves línies de recerca han tingut sovint com a eix principal la història de la comunicació i les seves relacions amb la societat, així com l’anàlisi dels lligams històrics entre Cuba i Catalunya. És autor d’un notable nombre d’articles científics i de divulgació, així com de més d’una trentena de llibres. Ha participat en diversos esdeveniments científics i acadèmics celebrats a Cuba i ha impartit docència a la Universidad de Puerto Rico, a Río Piedras (San Juan de Puerto Rico). A la Universitat de Girona dirigeix el Grup de Recerca “Comunicació Social i Institucional”, el “Campus de la Comunicació Cultural i Corporativa” i la “Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català”.
Bruno Ferrer és doctor en Història per la Universitat de Barcelona, on va especialitzar-se en Història Antiga i va desenvolupar les seves investigacions i tesis dedicades al període de l’Antiguitat Tardana. Des de 2001 és professor d’Història i Humanitats a la Universitat de Puerto Rico, a Río Piedras (San Juan de Puerto Rico) i al Departament d’Història, on és catedràtic. La seva docència a diferents nivells (Batxillerat, Maestria i Doctorat, segons el sistema nord-americà) així com les seves conferències i publicacions, s’han centrat en l’antiguitat tardana, en el món àrab – especialment el contemporani-, en el cinema, en els mitjans de comunicació i en la història d’Espanya i de Catalunya, a banda de recerques i publicacions dedicades als escrits i pensaments de Walter Benjamin.
Més informació: